Kostprijs berekenen

Het berekenen van je kostprijs

Elke ondernemer, ook jij als MKB of ZZP, die producten of diensten verkoopt bepaalt hiervoor een verkoopprijs. In de verkoopprijs hou je rekening met je concurrenten en wat je klanten bereid zijn om voor je product of dienst te betalen. Maar voor inzicht in je financiele huishouding en continuiteit van je onderneming is het belangrijk om ook te bepalen wat de kosten zijn van je producten of diensten.

Basis voor de verkoopprijs
Als je een verkoopprijs bepaalt wil je een goede onderbouwing. Immers als je meer kosten maakt dan dat het opbrengt hou je het niet lang vol. Daarvoor bereken je als basis de kostprijs.

Twee soorten kosten van belang voor je kostprijs

Bij het berekenen van de kostprijs, zijn er twee soorten kosten waarmee je rekening moet houden:
– directe kosten
– indirecte kosten
De directe kosten zijn gemakkelijk te bepalen, maar indirecte kosten vragen vaak wat meer werk om deze goed financieel inzichtelijk te maken. Maar vergeet deze indirecte kosten niet, want ze zijn wel een belangrijk onderdeel van je kostprijs.

We hebben de twee ‘kosten soorten’ hier meer toegelicht.

Directe kosten

Dit zijn alle kosten die je direct aan je product of dienst kan toerekenen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld materialen, grondstoffen en directe arbeidsuren van medewerkers.

Indirecte kosten

Indirecte kosten zijn daarentegen lastiger te bepalen. Vaak leidt dit ertoe dat het niet wordt berekend of soms zelfs helemaal niet wordt opgenomen. En dat is een gemiste kans. Een goede interne kostprijs helpt je namelijk met financieel inzicht en geeft je een stuur om te zorgen dat je producten en diensten verkoopt waarmee je geld verdient.

Voorbeelden van indirecte kosten zijn; de huur van het bedrijfspand, energiekosten, administratie en reclamekosten.

Uiteindelijk dienen deze indirecte kosten ook te worden betaald vanuit de verkoop van je producten en diensten.

Voorbeeld berekening kostprijs

Om de directe en indirecte kosten nog beter te begrijpen, hebben we onderstaand een voorbeeld opgenomen hoe je een kostprijs kan berekenen.

Stel je bent ondernemer en verkoopt bedden. Je hebt een bedrijfspand voor de productie en opslag van bedden en matrassen. Per jaar maak je ongeveer 500 bedden. Daarvoor maak je directe kosten voor hout en inkoop van matrassen € 50.000 en indirecte kosten voor salarissen, huur van het pand en reclamekosten van € 100.000. De totale kosten zijn daarmee € 150.000.

Als je 500 bedden maakt zijn de kosten per bed € 150.000 / 500 = € 300.

Met deze kostprijs berekening weet je dat je verkoopprijs minimaal € 300 moet zijn. Immers een lagere verkoopprijs leidt tot een verlies. Natuurlijk houd je bij dit berekende bedrag rekening met wat de concurrent vraagt en wat een klant zou willen betalen. Met de kostprijs van je product of dienst heb je een goede onderbouwing gemaakt.

Let wel dat om een goede kostprijs en verkoopprijs te kunnen bepalen, het erg belangrijk is dat je goed inzicht hebt in de financiën van je onderneming. Met een actuele boekhouding heb je meer grip op je financiën. Of je die nu zelf doet of uitbesteedt.

Van der Laan notariaat – Oldebroek

Wij zouden andere notariskantoren en Mkb’ers deze oplossing zeker aanraden. Ik ben nu veel beter in control en neem daardoor betere beslissingen voor mijn bedrijf.

Geen complexiteit

Wij bieden oplossingen die passen bij de ambities van onze klanten en waken voor onnodige complexiteit.
-> Lees meer

Denkende doeners

Wij helpen klanten met het realiseren van inzicht in hun financiele huishouding. Geen complexe modellen, maar we steken ook zelf de handen uit de mouwen. Wil je weten hoe? Neem contact met ons op
-> Lees meer

Praktische expertise

Wij zetten onze kennis en online software in om het simpel te houden. Met onze praktische kennis van bedrijfsdata en financiele besturing bouwen wij aan een duurzame relatie met onze klanten.
-> Lees meer

F.A.Q.

Wat zijn directe kosten?

Directe kosten zijn kosten zoals voor materiaal, grondstoffen en uren van direct personeel die vrij eenvoudig (direct) zijn toe te wijzen aan een product of dienst.

Wat zijn indirecte kosten?

Indirecte kosten zijn kosten zoals salarissen, huur en reclamekosten die niet direct zijn toe te wijzen aan een product of dienst.

Hoe kan ik een kostprijs berekenen?

Stap 1 is goed financieel inzicht in je onderneming. Vervolgens bepaal je de directe en indirecte kosten en bereken je de kostprijs van je product of dienst. Zie het voorbeeld van de kostprijs berekening op deze pagina

Heb je nog vragen?

Laat eens wat van je horen, vinden we leuk!