Financieel management

Wat is financieel management?

Elke ondernemer heeft behoefte aan financieel inzicht. Of je nu werkt als ZZP of MKB. Om dit financieel inzicht te krijgen, krijg je te maken met financieel management. Maar wat is nu financieel management?

In theorie zijn het de activiteiten met het doel het inrichten, onderhouden en bewaken van een effectieve informatievoorziening ter ondersteuning en uitvoering van de bedrijfsprocessen van de organisatie. Veelal uitgevoerd door de financieel manager van de onderneming.

Vertaald naar de praktijk betekent dit dat de financieel manager zich bezighoudt met activiteiten als boekhouding, maken van het budget, de jaarrekening, rapportages en diverse analyses. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de winstmarge van de onderneming.

Als bij de onderneming sprake is van een accountantscontrole, is de financieel manager het directe aanspreekpunt voor de accountant.

Ook binnen kleinere ondernemingen is het belang van actueel inzicht in de financiele huishouding aan het toenemen. Daarbij spelen ook zaken als het verbeteren van processen in de onderneming en zicht op risico’s. Zowel intern als extern.

De rol van de financieel manager ontwikkelt zich daarbij steeds vaker naar de ‘spin in het web’ binnen de onderneming. Met actuele financiele rapportages , prognoses en andere relevante bedrijfsinformatie kan de financieel manager steeds beter optreden als sparringpartner van de eigenaren en/of aandeelhouders.

Omdat MKB ondernemers meestal niet de behoefte hebben aan een fulltime financieel manager, wordt een financieel manager sneller parttime ingezet.
Wil je eens sparren over de toegevoegde waarde van een financieel manager voor je onderneming? Neem contact met ons op en wij vertellen je graag meer.

Loof – Amsterdam

Heel prettig om QOALZ aan m’n zijde te hebben voor mijn administratie. We zijn nog maar net onderweg maar het geeft me nu al rust. Ik heb zowaar zin om met m’n financiën aan de slag te gaan.

Geen onnodige complexiteit

Wij bieden oplossingen die passen bij de ambities van onze klanten en waken voor onnodige complexiteit.
-> Lees meer

Denkende doeners

Wij helpen klanten met het realiseren van inzicht in hun financiële huishouding. Geen complexe modellen, maar we steken ook zelf de handen uit de mouwen. Wil je weten hoe? Neem contact met ons op
-> Lees meer

Praktische expertise

Wij zetten onze kennis en online software in om het simpel te houden. Met onze praktische kennis van bedrijfsdata en financiële besturing bouwen wij aan een duurzame relatie met onze klanten.
-> Lees meer

F.A.Q.

Wat is een financieel manager?

De financieel manager is de financieel specialist die binnen het MKB werkzaam is. Veelal wordt de financieel manager parttime ingezet om ondernemers te helpen met financieel inzicht in hun onderneming. Daarnaast zijn zij vaak de sparringpartner voor eigenaren en/of aandeelhouders.

Wat doet een financieel manager?

De financieel manager houdt zich met de financiele huishouding van je onderneming. Zorgt ervoor dat je financien continu op orde zijn. Brengt structuur aan in je financiele huishouding, maakt financiele prognoses en geeft inzicht in je onderneming met verschillende rapportages. Veel financieel managers kunnen daarbij ook fungeren als je sparringpartner voor bedrijfsbrede beslissingen.

Wanneer zet ik een financieel manager in?

Dat is voor elke ondernemer anders. Dat is voor sommige ondernemingen afhankelijk van de grootte, bij andere afhankelijk van de complexiteit of dynamiek van de markt. Het voordeel is dat je altijd kan starten met een flexibele invulling. Zodat je niet direct de vaste lasten van een medewerker in dienst hebt, maar wel beschikt over een stuk continuiteit in je financiele huishouding.

Heb je nog vragen?

Laat eens wat van je horen, vinden we leuk!