Financiële rapportage

Financiële rapportage

De financiële rapportage, een vaak gehoord onderwerp aan de ondernemers tafel. Maar wat houdt een financiële rapportage nou in en hoe maak je er handig gebruik van om belangrijke beslissingen te nemen in je onderneming.

De financiële rapportage bestaat in de basis uit de presentatie van de financiële cijfers. De balans, resultatenrekening en bij andere ondernemingen aangevuld met een overzicht van de kasstromen.

Ontwikkelingen in het resultaat, omzet en kosten zijn dan goed vergelijkbaar. In sommige financiële rapportages wordt er ook gebruik gemaakt van visuele presentatie. Zoals grafieken en diagrammen.

Maar in de praktijk blijkt het voor veel ondernemers best lastig te zijn om ervoor te zorgen dat de financiële cijfers een goede basis zijn om beslissingen te nemen. Zowel voor de korte als langere termijn. Het inzicht in de financiële huishouding kent een aantal obstakels.

We benoemen hier een de belangrijkste obstakels. Neem deze obstakels weg in je onderneming zodat je je financiële cijfers optimaal kunt inzetten. Laat de cijfers voor je werken en niet andersom.

Obstakels in de praktijk

In de praktijk zien wij de volgende obstakels die ertoe leiden dat de financiële rapportage geen stuurmiddel is maar een tuurmiddel wordt.

 

 1. Geen actuele administratie
  De administratie wordt niet dagelijks of wekelijks bijgewerkt. Hierdoor verlies je het financiële overzicht en geven de financiële rapportages geen actueel inzicht.
 2. Geen accurate administratie
  De verwerking van de administratie is niet consequent, waardoor kosten op verschillende plekken in je administratie staan. Denk bijvoorbeeld aan de maandelijkse factuur van leasekosten van auto’s. Waarbij de factuur de ene maand als leasekosten auto’s wordt verwerkt en de andere maand als overige autokosten. Hiermee raak je uiteindelijk het zicht kwijt op de kosten en opbrengsten in je onderneming.
 3. Handmatig rapportages maken
  Het handmatig maken van rapportages kent twee nadelen. Het ene nadeel is dat het altijd tijd kost om een rapportage te maken, waardoor de actualiteit van de financiële cijfers vaak wordt ingehaald. Het andere probleem is dat door het handmatig overtypen of samenvoegen van gegevens, gegevens anders in de rapportage kan komen te staan dan de oorspronkelijke gegevens.
 4. Rapportage is niet gericht op de gebruiker
  Dit is een onderwerp dat eigenlijk nog te weinig met de eindgebruiker wordt besproken. Hoe vaak zie je niet een financiële rapportage met daarin heel veel getallen, maar waarbij de gebruiker eigenlijk meer gebaat is met grafieken en tabellen. Herkenbaar?

Zorg ervoor dat dat de financiele rapportage altijd is afgestemd op de visuele voorkeuren van de gebruiker. Zodat er geen ruimte is voor interpretatie van de cijfers en dat de gebruiker snel de informatie tot zich kan nemen.

Wil je eens sparren over hoe je een financiele rapportage maakt die echt werkt voor je onderneming? Zonder dat je elke maand uren kwijt bent met het verzamelen en opstellen van handmatige overzichten? Neem contact met ons op en wij vertellen je graag meer.

Loof – Amsterdam

Heel prettig om QOALZ aan m’n zijde te hebben voor mijn administratie. We zijn nog maar net onderweg maar het geeft me nu al rust. Ik heb zowaar zin om met m’n financiën aan de slag te gaan.

Geen complexiteit

Wij bieden oplossingen die passen bij de ambities van onze klanten en waken voor onnodige complexiteit.
-> Lees meer

Denkende doeners

Wij helpen klanten met het realiseren van inzicht in hun financiele huishouding. Geen complexe modellen, maar we steken ook zelf de handen uit de mouwen. Wil je weten hoe? Neem contact met ons op
-> Lees meer

Praktische expertise

Wij zetten onze kennis en online software in om het simpel te houden. Met onze praktische kennis van bedrijfsdata en financiele besturing bouwen wij aan een duurzame relatie met onze klanten.
-> Lees meer

F.A.Q.

Wat is een financiële rapportage?

De financiele rapportage bestaat in de basis uit de presentatie van de financiele cijfers. De balans, resultatenrekening en bij andere ondernemingen aangevuld met een overzicht van de kasstromen.

Ontwikkelingen in het resultaat, omzet en kosten zijn dan goed vergelijkbaar. In sommige financiele rapportages wordt er ook gebruik gemaakt van visuele presentatie. Zoals grafieken en diagrammen.

Wat zijn valkuilen die ik moet vermijden bij financiele rapportages?

De belangrijkste valkuilen en daarmee risico’s voor je onderneming kan je vermijden door te zorgen voor een actuele en accuratie administratie. Zorg voor rapportages die direct zijn gekoppeld aan je financiele administratie zodat je geen tijd besteed aan handmatige werkzaamheden met alle risico’s van dien op foutieve informatie. En tot slot zorg dat de financiele rapportages zijn gericht op de eindgebruiker, zodat er geen ruimte is voor interpretatie van de financiele cijfers.

Heb je nog vragen?

Laat eens wat van je horen, vinden we leuk!