Bepalen van winstmarges

Het bepalen van je winstmarge

Elke ondernemer, ook jij als MKB of ZZP, die producten of diensten verkoopt heeft te maken met de winstmarge. Maar wat is de winstmarge en hoe kan je die bepalen?

In het kort is de winstmarge de verhouding tussen de omzet en de winst. Met andere woorden hoeveel procent van de omzet blijft over als winst. Er zijn verschillende winstmarges, die ook op vershillende manier worden berekend. Dit zijn de netto-, operationele en de brutowinstmarge.

De verschillende winstmarges worden intern gebruikt maar ook door externe partijen. Denk daarbij aan de bank als je een externe financiering aanvraagt. En intern om inzicht te hebben in je financiele huishouding en om te kunnen vergelijken met de branche waarin je werkzaam bent.

Verschillende winstmarges

Bij de brutowinstmarge wordt aangegeven hoeveel van de omzet beschikbaar is voor de dekking van de indirecte kosten . Stel je omzet is 150 en de directe kosten zijn 100, dan is de brutowinstmarge 50. En is daarmee 33% (van 150).

De operationele winstmarge geeft aan hoeveel van de omzet overblijft voor de financiers (=zowel verstrekkers van vreemd- als eigen vermogen).

De nettowinstmarge geeft aan hoeveel van de omzet overblijft voor de eigenaar of (gewone)aandeelhouder(s). Stel in het voorbeeld de indirecte kosten zijn 20, dan blijft er een winstmarge over van 30. En is daarmee 20% (van 150).

Wat is een ‘goede’ nettowinstmarge?

Er is niet een percentage dat ‘goed’ is. Dit hangt bijvoorbeeld af van de branche waarin je werkzaam bent. Je winstmarge kan je wel goed vergelijken met de cijfers in je branche. Zo kan je zien of je directe of indirecte kosten afwijken van het gemiddelde in de branche.

Van der Laan notariaat – Oldebroek

Wij zouden andere notariskantoren en Mkb’ers deze oplossing zeker aanraden. Ik ben nu veel beter in control en neem daardoor betere beslissingen voor mijn bedrijf.

Geen complexiteit

Wij bieden oplossingen die passen bij de ambities van onze klanten en waken voor onnodige complexiteit.
-> Lees meer

Denkende doeners

Wij helpen klanten met het realiseren van inzicht in hun financiele huishouding. Geen complexe modellen, maar we steken ook zelf de handen uit de mouwen. Wil je weten hoe? Neem contact met ons op
-> Lees meer

Praktische expertise

Wij zetten onze kennis en online software in om het simpel te houden. Met onze praktische kennis van bedrijfsdata en financiele besturing bouwen wij aan een duurzame relatie met onze klanten.
-> Lees meer

F.A.Q.

Wat is de brutowinstmarge?

Dit is het bedrag, veelal uitgedrukt in een percentage van de omzet, dat beschikbaar is voor dekking van de indirecte kosten.

Wat is de operationele winstmarge?

De operationele winstmarge geeft aan hoeveel van de omzet overblijft voor de financiers (=zowel verstrekkers van vreemd- als eigen vermogen).

Wat is de nettowinstmarge?

De nettowinstmarge geeft aan hoeveel van de omzet overblijft na aftrek van de directe en indirecte kosten. Het wordt veelal aangeduid als winst voor de eigenaar of (gewone)aandeelhouder(s).

Heb je nog vragen?

Laat eens wat van je horen, vinden we leuk!