KPI, wat is het en wat kun je ermee?

KPI’s

Key Performance Indicators of Kritieke Prestatie-Indicatoren zijn graadmeters of variabelen waarmee je prestaties analyseert. Of het nu gaat om een product, project, campagne of je hele organisatie, KPI’s helpen je om je doelstellingen te bereiken door de weg ernaar toe zichtbaar te maken. Als je precies weet hoe het gaat en waar je staat, kun je jezelf steeds blijven uitdagen om sneller vooruit te komen. In ieder mens sluimert immers stiekem wel een beetje competitiedrang, toch?

Waar moet je aan denken?

De toename van je omzet, het aantal nieuwe bezoekers of klanten, de doorlooptijd van een bestelling, de wachttijd tot een behandeling of het aantal klachten. Allemaal voorbeelden van belangrijke KPI’s. Prestatie-indicatoren meten vooruitgang of kwaliteit. Hoe belangrijk ze voor je zijn, bepaalt of het ‘gewone’ prestatie-indicatoren zijn of ‘kritieke’ prestatie-indicatoren. De kritieke draaien om de essentie van je bestaan.

dashboard data kpi's apeldoornHoe bepaal je KPI’s?

KPI’s verzin je niet zomaar even ter plekke. Om prestaties te kunnen meten, moeten eerst je ultieme droom en bedrijfsdoelstellingen helder zijn. De meeste bedrijven vertalen hun langetermijnplan naar operationele doelen, ofwel hapklare brokken. Door binnen deze doelstellingen KPI’s te formuleren, maak je ze meetbaar. Ze zorgen voor een behapbaar plan op basis van de allerbelangrijkste statistieken.

Hoe weet je of je KPI goed is?

Heb je een KPI bedacht en wil je weten of deze echt goed is en iets gaat zeggen? Toets hem dan aan de hand van de SMARTI-criteria. SMARTI staat voor:

  • Specifiek of eenduidig;
  • Meetbaar met een zichtbaar resultaat;
  • Acceptabel voor alle betrokken partijen;
  • Realistisch of haalbaar;
  • Tijdgebonden met een kop en een staart;
  • en Inspirerend.

Een KPI is pas echt doeltreffend als iedereen binnen je organisatie er blij van wordt.

Hoe ga je ermee om?

Door steeds te meten en in de gaten te houden hoe de statistieken zich ontwikkelen, weet je of je de planning gaat halen of dat je bepaalde onderdelen moet bijstellen. Loopt het allemaal zoals je zou willen of moet je bepaalde processen eens op een andere manier proberen? Wil je de cijfers op een makkelijke manier monitoren, richt dan een dashboard met meters en grafieken in. Op die manier heb je je prestaties en ontwikkeling altijd inzichtelijk.

Meer weten? Neem contact op!

Wil je meer weten over KPI’s? Lees meer over onze aanpak of neem contact met ons op! Wij zijn actief in de regio’s Zwolle, Amersfoort en Apeldoorn.

PS volg ons ook op LinkedIn!

Ondernemers in het MKB verder helpen met de juiste informatie op het juiste moment.
Dat is onze passie.

Onze missie

“QOALZ creëert met proces- en risicobeheersing en KPI’s in online dashboards financiële nachtrust voor ondernemers.”

Onze werkstijl

Maak het simpel, hou het simpel

Focus op korte en lange termijn

Er is altijd een oplossing

Omarm veranderingen

Onze visie

“QOALZ streeft ernaar om ondernemers bewust te maken van verbetermogelijkheden en (financiële) risico’s met betrekking tot hun data(management).”

Meer horen?

We kunnen je hier vertellen over waarom we doen wat we doen en wat ons drijft om elke dag het beste uit processen en data te halen. Maar vaak werkt een gesprek veel beter.

Kennismaken met ons en laten zien wat we doen en hoe we het doen geeft bij veel mensen de doorslag om wel of niet met ons samen te werken. Het gaat tenslotte om jouw organisatie, waarvan jij wilt weten hoe wij kunnen helpen met deze vitale bedrijfsonderdelen.

Demo aanvragen
WhatsApp Stel direct je vraag!