Betekenis KPI

Een vraag die vaak voorkomt: wat betekent KPI precies?

De betekenis KPI? KPI staat voor Kritische Prestatie Indicatoren of ook wel Kritieke prestatie indicatoren. Wanneer een bedrijf aan de slag gaat met KPI’s, wordt dit ook wel KPI management genoemd. Middels KPI monitoring in een KPI dashboard is het mogelijk om als bedrijf allerlei data en gegevens te verzamelen en zo overzichtelijker en gemakkelijk bedrijfsdoelstellingen te behalen.

dashboard data kpi's apeldoorn

KPI opstellen, hoe doe je dat?

Bij het opstellen van een KPI moet je een aantal uitgangspunten nemen. Zo moet je eerst de bedrijfsstrategie vertalen naar concrete doelstellingen en vervolgens een vertaalslag maken naar KPI’s. Bepaald je KPI’s eerst op ondernemingsniveau en daarna voor onderliggende afdelingen of processen. Communiceer het KPI programma binnen de organisatie en presenteer je KPI’s in een overzichtelijk online dashboard. Je zal zien dat het gedrag van de medewerkers gaat veranderen!

KPI voorbeelden

Bij het opstellen van KPI’s is creativiteit en inzicht nodig. Het is belangrijk dat een KPI smart wordt geformuleerd. Specifiek, Meetbaar, Actiegericht, Realistisch en Tijdgebonden. Bij het opstellen van KPI’s is het kennen van processen. Je kunt KPI’s opstellen gericht op service; aantal keer dat er gebeld wordt naar een servicedesk. Of gericht op tevredenheid; aantal likes op een geplaatste social media post.

KPI per branche

Bij KPI’s wordt vaak gedacht aan doelstellingen gericht op omzet. Per branche gelden natuurlijk andere doelstellingen. Voorbeelden van KPI’s in retail zijn; groei van de omzet in vestiging A of het aantal retouren per maand. Voorbeelden van KPI’s in de verkoop kunnen zijn; aantal verkopen in vergelijking met het aantal aanvragen of het groeipercentage van het aantal offerteaanvragen.

Download hier de KPI-kaart

Schakel de expert in

Voor veel ondernemingen blijft het lastig om juist KPI’s en doelstellingen op te stellen. Wil je alles uit je data halen en op deze manier omzet verhogen en doelstellingen behalen? Wij helpen met het realiseren van jouw doelen: Inzicht, Actie en Resultaat.

Lees meer over onze aanpak of  neem direct contact met ons op!

PS volg ons ook op LinkedIn!

Demo aanvragen
WhatsApp Stel direct je vraag!