Bedrijfsdoelstellingen kan je op de korte- of lange termijn stellen. Als men op de korte termijn een doel wil behalen spreken we van een missie. Een doel op de langere termijn maakt deel uit van de visie. Hierin wordt beschreven hoe men naar de toekomst kijkt en welke ambities het bedrijf heeft. Afhankelijk van het type bedrijf en de branche waarin je actief bent verschillen doelstellingen. Door aan de hand van doelen te werken kom je steeds een stap dichterbij het behalen van je ultieme doel. Wat doelstellingen van een bedrijf exact zijn en hoe Qoalz je erbij kan helpen vertellen we maar al te graag!
Eenmaal een bedrijf opgericht vergeet men nog wel eens het belang van doelstellingen. Terwijl niet het bedrijf, maar het doel is waar alles mee begint. Je wilt een bepaald doel bereiken en daarom heb je een bedrijf opgestart. Een doel kan zijn om voorop te lopen op gebied van technologie. Om dat te bereiken kun je het uitgavenpatroon hierop aanpassen. Vertaald in een doelstelling klinkt het zo: ‘In 2019 minstens 50% van de investeringen besteden aan Research & Development’. Deze doelstelling voldoet aan de SMART-criteria. Dit is een richtlijn die kan helpen bij het verwezenlijken van doelen.
Een doel kan te algemeen zijn. Een voorbeeld hiervan is: ‘In 2019 wil ik meer klanten’. Maar hoe ga je dat bereiken? Door doelen op te stellen die realistisch en haalbaar zijn bereik je eerder succes. In plaats van meer klanten willen kun je deze doelstelling opsplitsen en derhalve specificeren. Er zijn meerdere factoren die bepalend zijn voor het behalen van een doelstelling. De vraag wat doelstellingen zijn is voor jou niet zo zeer van belang. Het behalen van een doelstelling daarentegen wel! Qoalz helpt de variabelen die bepalend zijn voor het behalen van een doel in kaart te brengen. Dit doen wij in een dashboard waarin wij door middel van inzicht, actie en resultaat op effectieve en efficiënte wijze helpen om doelstellingen te realiseren. Meer informatie over onze aanpak vind je hier! Lees ook dit artikel waar je in 5 stappen heldere doelen omschrijft voor jouw onderneming.
Onder KPI’s worden Key Performance Indicators verstaan. In het Nederlands wordt dit vertaald naar kritieke prestatie-indicatoren en het eerste woord laat meteen zien dat je deze als bedrijf zijnde niet zomaar aan je voorbij kan laten gaan. Jouw bedrijfsdoelen worden als het ware onderverdeeld in de variabelen die hier onlosmakelijk aan verbonden zijn en bepalen of je deze wel of niet kan halen.
Wat KPI’s zijn hebben we in de introductie verteld. Een tweede zijn KPI cijfers. Het zijn namelijk vooral statistieken die tonen hoe een bedrijf ervoor staat op gebied van groei en wat er gedaan moet worden om doelen te behalen. Wat KPI voorbeelden zijn aantal nieuwe klanten, omzet, het bereik van een website en het aantal klachten. Het hangt vaak van meerdere dingen af of een doel behaald kan worden. Neem bijvoorbeeld het verhogen van de conversie van een webwinkel. Niet alleen is het aantal bezoekers van belang om het percentage te kunnen berekenen maar ook wil je weten welke pagina’s het drukst bezocht zijn om vandaaruit klanten te kunnen beïnvloeden. Door middel van een overzichtelijke weergave wordt het behalen van doelen kinderspel.
Wat moet je doen om bedrijfsdoelstellingen eenvoudiger te kunnen realiseren? Dat is de vraag die centraal staat. Vanuit het stappenplan dat hierop volgt kunnen wij helpen bij de uitvoering hiervan, maar ook het bewaken van de voortgang en de rapportage. Door het nauwlettend in de gaten houden van de resultaten en onverwachte afwijkingen ben je altijd zeker van het beste resultaat. Meer over onze aanpak vind je hier. Door middel van onze online dashboards kunnen wij alle data op overzichtelijke wijze weergeven. In één dag maken wij met jou een ontwerp naar wens. Liever zelf aan de slag? Dan kun je ons E-book Dashboard in 7 stappen gratis downloaden!