Data3 Methode

Groei en ambities realiseren met helder inzicht

De methode voor het MKB die zorgt voor inzicht met actuele cijfers én verlaging van kosten

Voor MKB ondernemers met een handels- en/of productiebedrijf is actueel inzicht in cijfers noodzakelijk voor continuïteit en het realiseren van groei.

Met de Data3 methode krijg je inzicht in je doelen en ambities vanuit actuele data. Deze methode is speciaal ontwikkeld en geeft de ingrediënten om doelgericht te sturen met actuele KPI’s. Met begrijpelijke dashboards. Zodat je onderbouwde beslissingen neemt voor financiële nachtrust.

De Data3 methode staat voor: 

“Zet doelen om in KPI’s”

Maak van Tuurinformatie weer Stuurinformatie

1. Data Strategie

Doelen scherp hebben is fundamenteel voor een effectieve sturing. Daarbij hoort een datastrategie die ervoor zorgt dat je altijd en overal inzicht hebt. Met data die actueel en betrouwbaar is.

Een goede datastrategie omvat vooral een analyse van welke informatie je nodig hebt om uiteindelijk onderbouwde beslissingen te kunnen nemen.

Heb je geen zicht op je doelen en data dan blijf je koers loos verder dobberen en is het resultaat dat je concurrentie je het nakijken geeft.
Zonder doelen en een datastrategie haal je geen rendement uit je data.

Een goede datastrategie bevat o.a.

 • GAP Analyse
 • Invullen van databeheer
 • Opheffen van datafabrieken

Een goede set van KPI’s bevat o.a.

 • Concrete doelstellingen
 • KPI kaarten met ambities
 • Spanningsdriehoeken

“Data slim verzamelen”

Op de automatische piloot zonder complexe spreadsheets

2. Data Analyse

Data analyse geeft inzicht in de huidige en gewenste kwaliteit van de data die nodig is om kpi’s te meten. Zodat je (strategische) doelen realiseert met betrouwbare financiële en operationele data. Actuele, betrouwbare data die 100% aansluit om groei en ambities te realiseren. 

Vragen als is de data volledig en actueel en hoe komt deze in de systemen tot stand staan daarbij centraal. 

Hierbij wordt ook gekeken naar de inrichting en werking van de belangrijkste processen. Zijn deze zo ingericht zodat data altijd de actuele situatie laat zien?

Met de juiste software laat je vervolgens het verzamelen van data automatisch en beveiligd verlopen. Zonder dat daarvoor complexe programmeerkennis voor is benodigd. 

Een goede data analyse bevat o.a.

 • Analyse van de huidige data kwaliteit
 • Stappenplan voor efficiënte processen en verhoging van de huidige datakwaliteit 
 • Hoe betrouwbare data geautomatiseerd te verzamelen

“De juiste boodschap”

Informatie op het juiste moment tonen aan de juiste gebruiker

3. Data Inzicht

Actuele en betrouwbare data is het fundament voor effectieve sturing en groei. Met data inzicht worden de doelen en KPI’s uitgewerkt en omgezet in automatische, heldere rapportages gericht op de juiste gebruiker. Zodat elke medewerker altijd en overal inzicht heeft in die cijfers die zorgen dat doelen worden gerealiseerd. Financieel en operationeel.

Rapportages die niet direct een helder beeld geven van de situatie zorgen voor vertraging en verwarring. Dat roept vragen op.

Data inzicht zorgt ervoor dat de gebruiker dié KPI informatie krijgt die ook visueel aansluit bij de voorkeuren van de gebruiker. En dat automatisch.

De tijdsinvestering in het verzamelen, bewerken en presenteren van data neemt drastisch af waardoor je tijd overhoudt en het rendement toeneemt.

Goed data inzicht bevat o.a.

 • Automatische rapportages met actuele en betrouwbare informatie
 • Visueel gericht op de gebruiker(s) van de informatie
 • Eenvoudig in gebruik

Wanneer de Data3 methode wordt toegepast

Dan onstaat er een kettingreactie

Je data sluit 100% aan op de informatie die je nodig hebt voor sturing. En de kwaliteit van je data is op het niveau om onderbouwde beslissingen te kunnen nemen. Jij bent in controle!

Medewerkers die gegevens moeten verzamelen, bewerken en rapportages maken is verleden tijd. Je hebt altijd en overal inzicht in de actuele stand van zaken.

Doordat je het proces hebt geautomatiseerd, besteed je geen tijd en geld aan het verzamelen en bewerken van gegevens en handmatig opstellen van rapportages. Die tijd kan je besteden aan bijvoorbeeld verbeteren van processen. Geen energielekkage bij collega’s maar blije gezichten.

Met actueel inzicht kan je snel bijsturen waar nodig. Je hebt geen belemmeringen in je data om te groeien. Winstlekkage repareren is daarmee verleden tijd.

Aan de slag met de Data3 methode

Wil jij weten of de Data3 methode voor jouw bedrijf kan werken met de hulp van ons team?

Vraag dan vrijblijvend een 45-minuten strategiegesprek aan. In dit gesprek stellen wij je een aantal vragen over je onderneming, je product en je huidige gebruik van data. Wanneer blijkt dat we je kunnen helpen en jij staat daar voor open, alleen dan praten we daar over verder. Zo niet, dan helpen wij je altijd verder met tips, adviezen of verwijzen je door naar een andere partij.

Over Andre Maatman en QOALZ

Andre is eigenaar van QOALZ, heeft een achtergrond in de accountancy en veel bedrijven geholpen met vraagstukken op het gebied van Finance, proces- en risicomanagement en IT. Veelal in combinatie met elkaar.

De theorie van de Data3 methode is opgenomen tot de kern van ons bedrijf en ook bij bedrijven die wij geadviseerd en geholpen hebben in de afgelopen 15 jaar.

Vandaag de dag werken wij, vanuit ons kantoor in Harderwijk, samen met ondernemers met een productie of handelsbedrijf die klaar zijn om de huidige kansen ten aanzien van hun data te benutten.

Rekening houdend met hun missie en interne waarden. Wij geloven er namelijk in dat bedrijven streven om het maximale uit hun organisatie en medewerkers te halen. Elke dag weer.