Implementatie van datavisualisatie met een business case

Implementatie van datavisualisatie zorgt voor groei van omzet, winst & bedrijfswaarde.
Uit eerder onderzoek van McKinsey & Co blijkt dat bedrijven die hebben geïnvesteerd in digitalisering een significante groei in omzet, winst en bedrijfswaarde laten zien. De 25% meest digitale bedrijven lieten 5 keer meer omzetgroei, 8 keer meer winstgroei en 2 keer meer waardegroei zien dan bedrijven die niet hebben geïnvesteerd in digitalisering. Lees hier ons eerdere artikel dat wij schreven over digitalisering en dit onderzoek.

In dit blog lichten wij één belangrijk onderdeel uit van digitalisering, namelijk datavisualisatie.

Wat is ‘datavisualisatie’?
Datavisualisatie is het gebruiken van realtime data in dynamische dashboards met gebruiksvriendelijke grafieken en gerichte rapporten vol bruikbare informatie (op detailniveau). Het biedt een naadloze integratie van alle informatie uit meerdere bronnen.

Datavisualisatie: Maak vooraf altijd een business case
Als je overweegt om datavisualisatie in de vorm van dashboards te gaan inzetten voor je bedrijf, adviseren wij altijd om vooraf een ‘business case’ te maken. Een opstelling van de totale investering in de dashboard software versus de verwachte opbrengsten. De totale investering bestaat minimaal uit de aanschaf en inrichting van de dashboard software, externe en interne advies uren.

Juist in de bepaling van de verwachte opbrengsten schuilt het gevaar dat dit wordt onderbelicht zodat veel ondernemers afzien van de start met datavisualisatie. Of dat er toch wordt gestart en later blijkt dat de investering niet op redelijke termijn wordt terugverdiend. Lees hier hoe een doordacht stappenplan je helpt met een implementatie.

Verwachte opbrengsten: onderscheid in direct meetbare niet direct meetbare effecten.
Veel beslissingen om datavisualisatie in te gaan zetten worden gemaakt op basis van de out-of-pocket kosten. Maar vergeet niet wat datavisualisatie voor jou en je bedrijf oplevert.

Voorbeelden van direct meetbare opbrengsten
Doordat je data realtime wordt gekoppeld aan de dashboard software zorgt dit voor een forse daling van de huidige handmatige tijdsbesteding voor het elke periode handmatig verzamelen van gegevens en ook opstellen van rapportages. In veel gevallen kan dit worden verminderd met 90 tot 100%. Ook andersoortige kosten als accountantskosten kunnen dalen doordat je de zaken in je bedrijf veel beter op orde hebt.

Niet direct meetbare opbrengsten
Ook niet direct meetbare opbrengsten zijn een belangrijk onderdeel van je business case om datavisualisatie in te zetten. Hierbij kan je denken aan het feit dat je veel sneller als nu kunt ingrijpen om aanpassingen door te voeren in je bedrijf met oog op het resultaat, leidend tot minder herstelwerk en daardoor lagere kosten. Vergeet hierbij ook niet het effect op je medewerkers. Meer blije gezichten, leidt tot meer positiviteit en betrokkenheid, minder fouten, lager ziekteverzuim en uiteindelijk ook tot lagere kosten. Ook blije klanten en een hogere klanttevredenheid zijn van invloed op je business case.

Wat houdt je tegen om te digitaliseren en te starten met data(visualisatie)?
Continuïteit in je business, meer rendement, altijd actueel geïnformeerd zijn en rust in je hoofd met een gemakkelijk in te zetten oplossing zijn maar een paar voordelen die het je oplevert.

Wij gaan altijd samen met de klant op zoek naar de meest geschikte oplossing om meer rendement uit data te behalen. De ene keer is dit een online dashboard de andere keer een combinatie met het verbeteren van de processen en hoe data wordt vastgelegd in het bedrijf.

Een implementatie van een online dashboard is snel te realiseren. Zonder complexe systemen, dure adviseurs en in een doorlooptijd van 2 weken heeft ieder MKB bedrijf een op maat gemaakt dashboard. Sterker nog; 90% van de klanten van QOALZ heeft de investering al in 3 maanden terugverdiend.

Gratis demo datavisualisatie om jouw bedrijf te digitaliseren?
Klik hier om een gratis demo te krijgen van QOALZ en ervaar zelf de voordelen van alle bedrijfsdata op één plek met realtime inzicht.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *